Bel ons: 058 5853788 | E-mail: info@coffee-central.nl

coffeonroad_verkleind-2

Our Story

Het koffiehuis was begin 18e eeuw de ontmoetingsplaats voor intellectuelen, schrijvers, dichters, maar ook voor het gewone volk. Hoewel er koffie werd geschonken, was vooral de ontdekking van het bijeenzijn de grote succesfactor. In veel Europese landen bestond een koffiehuiscultuur. De mensen gingen naar een koffiehuis om daar onder het genot van koffie langdurig de krant te lezen, met anderen te praten of naar anderen te kijken. Veel schrijvers schreven in koffiehuizen; Midden-Europese steden als Praag, Wenen en Boedapest hebben wat dit betreft een naam hoog te houden. Wie binnenkwam in een koffiehuis, nam plaats naast de voorlaatste. Er waren geen eigen plaatsen en reserveren was onmogelijk. Deze openheid trok waarschijnlijk veel mensen aan, men liep in en men liep uit. Er was tevens de mogelijkheid tot bespreking van het nieuws van de dag, alle kranten waren er te lezen. De allereerste koffiehuizen werden in Mekka onder de naam “Kaveh Kanes” ingericht. Hoewel deze huizen in eerste instantie voornamelijk een religieus doel hadden, ontwikkelden ze zich al snel tot plaatsen van vermaak waar bijvoorbeeld schaak werd gespeeld, het laatste nieuws werd verspreid, gezongen, gedanst en muziek werd gemaakt.

Na de verovering van Egypte door Sultan Selim I, de negende sultan van het Ottomaanse rijk (leuk om in de grote internet encyclopedie op te zoeken), bereikte de koffie in 1517 het huidige Istanbul. Van daaruit kende het een snelle verspreiding richting de rest van de wereld. In 1530 had het koffie drinken zich reeds in Damaskus gesetteld. De koffiehuizen werden ontmoetingsplaatsen voor zowel vrienden als zakenlieden en vormden steeds meer het toneel voor politieke debatten en discussies.

Een paar honderd jaar later in het mooie plaatsje Leeuwarden bedacht ik als enigszins ontevreden klant dat het koffieaanbod op vele evenementen en festivals, maar ook op kantoren en eetgelegenheden, te wensen overliet. Er werd wel koffie gedronken, maar dit was vaak van lage kwaliteit. Op dat moment maakte ik aan mezelf een belofte dat ik er voor ging zorgen dat de koffie op vele evenementen van hoogstaande kwaliteit moest worden. Met de wetenschap dat koffie altijd op reis is geweest, werd Coffee on Road geboren. Met die ambitie kocht ik mijn eerste koffiemachine uit 1987 en liet ik een mobiele bar bouwen. Mijn enthousiasme over het product koffie leerde ik vrijwillig bij een kennis. Ik repareerde de koffiemachine en begon met mijn eerste opdrachten, waarna velen volgde.

Na een paar jaar, gesteund door vele enthousiaste klanten en een dijk van ambitie, is Coffee Central geboren op een prachtige neoclassicistische locatie uit de 19e eeuw in hartje Leeuwarden. We gebruiken biologische Fairtrade koffie en thee met een fairprice bedrijfsvoering, zodat goede koffie voor iedereen bereikbaar is en Coffee Central daardoor een ontmoetingsplaats is voor velen.

Inmiddels zijn wij een aantal jaar verder. In de tussen liggende jaren zijn wij de Kanselarij begonnen en hebben wij in Akkrum een haven restaurant overgenomen. Door de verhuizing van de Bibliotheek stopte ook het avontuur van Coffee Central als vaste plaats in het beursgebouw. Begin volgend jaar openen wij een nieuwe grandcafe aan het Zaailan: Grandcafe Z. De mobiele bussen zijn verder uitgebreid en hiermee kunnen wij onder de naam Coffee Central gelukkig nog onze filosofie doorzetten op locatie.

CoffeCentral_verkleind-42

 

 

Top